Om driften

Bærekraftig produksjon

Tanken bak denne bedriften er å utnytte ressursene av gårdsdriften på best mulig måte, og etablere en bærekraftig produksjon av produkter som både er kortreist og ekte. I begrepet bærekraftig produksjon, legger vi å ta vare på menneskelige behov i dag, uten å ødelegge for fremtidige generasjoner. Produksjonen skal være bra for miljøet og helsen. Vi skal kunne produsere mest mulig mat basert på de ressursene vi har, samtidig som vi ivaretar miljøet, det biologiske mangfoldet og god dyrevelferd. Produktene skal være sunne og trygge å spise, og dyrene brukt i produksjonen skal være friske og raske. Friske dyr trenger ikke medisiner, og er dermed utgangspunktet for bærekraftig produksjon. På vinterhalvåret går sauene inn og ut av fjøsen som de selv ønsker, og når sommeren kommer blir de fraktet med båt til et rikt øybeite på øya Nøklan. Der går de til september. På denne måten tas utmark i bruk, noe som igjen hindrer gjengroing, og kulturlandskapet holdes åpent. Dette bidrar også til en naturlig gjødsling av jorda, som igjen er viktig for det biologiske mangfoldet i Norge.

Vi vil alltid trenge kjøtt og husdyr, både nå og i fremtiden, dermed er det viktig å satse på dyr og dyrehold som har naturlige forutsetninger for livet i Norge. Å satse på villsau som kan gå ute året rundt, spiser det naturen har å by på, og som i tillegg er med på å pleie naturlandskapet er et godt sted å starte. I dag er driftsformen utegangsdrift med tilleggsfôr på vinterhalvåret, og øybeite på sommerhalvåret.

Om villsauen

Den riktige betegnelsen på villsau er gammelnorsk sau. Den er liten og tøff, og er det som kan kalles «orginalen» blant norske sauer. Da bønder begynte å innføre andre raser til Norge ble villsauen nesten utryddet. Rasen ble reddet av entusiaster i Hordaland. Sammenlignet med annen sau er villsauen lettbeint og hurtig, og trives ute året rundt.
Søyene får i snitt to lam hver, og har utrolig godt morsinstinkt. De står gjerne i ro noen dager bare for å bli kjent med lammet sitt og det har blitt stødigere på beina. Etter hvert er også flokken med på å beskytte lammene. Villsauen er flokkdyr, og svært årvåken. Dette ser du ved at det som regel alltid er en sau på vakt. På denne måten beskytter de seg mot rovdyr og andre farer.

Ulla varierer fra hvit til nesten sort, via gråe og brune mønstre, og ingen sauer er like. Om ulla får vokse faller den av seg selv, og blir sjeldent tatt vare på og behandlet videre. Våre sauer blir klippet i begynnelsen av juni slik at det skal være behagelig i sommervarmen, helårsull blir for varmt for dem om sommeren. I tillegg blir ulla bedre for sauen siden den ikke tover seg like mye.